zondag 6 mei 2012

Doe-Dingetjes: Maak 'n Fluitje van Fluitenkruid



De aprilmaand gaf alleen met Koninginnedag echt mooi weer. Maar je weet nooit hoe de meimaand wordt. Het is tot nu toe nog wel koud, maar als de zon door de wolken komt is het best aangenaam. Tijd dus om lekker met je kind(eren) naar buiten te gaan. Je hoeft niet ver om in de natuur interessante dingen te zien. Op dit moment staat de berm bijvoorbeeld vol met witte bloemen: Fluitenkruid.


Wist je dat je heel gemakkelijk een echt fluitje kunt maken van deze plant? Daar komt de naam dus ook vandaan. 

De stengel is hol en onderaan de plant behoorlijk stevig.

Kijk
hier voor een leuk filmpje waarin je kunt zien hoe een opa zo'n fluitje maakt of probeer het zelf met behulp van onderstaande foto's met uitleg:

Nog een paar weetjes:
De beroemde Nederlandse onderwijzer en natuur-beschermer Jac. P. Thijsse (die van Verkade plakboeken) noemde fluitenkruid liever ‘Hollands kant’ omdat de bloemetjes er zo fijn uit zien dat het net op kant lijkt. In Engeland wordt het ook wel 'Queen Anne's Lace' genoemd.

Fluitenkruid 
is de eerste van vele soorten witte schermbloemige bloemen die gaan bloeien in deze tijd van het jaar (mei-juni). Je vindt deze bloem vooral op wat vochtige grond, zoals in het gras, langs de rand van een sloot, of in bermen en op de dijken. Er zijn enorm veel soorten schermbloemen. Sommigen zijn giftig, maar anderen kun je zelf eten zoals de schermbloemige kruiden anijs, karwij, venkel en peterselie.



En.. Lukt het fluiten op fluitenkruid?







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...